Αγιολόγιο - Βίοι Αγίων

Ο Όσιος Ονήσιμος ο Θαυματουργός

Ο Όσιος Ονήσιμος καταγόταν από το χωριό Καρύνη κοντά στην Καισάρεια της Παλαιστίνης. Ανατράφηκε από γονείς ευσεβείς και φιλόθεους και ήκμασε στα χρόνια του αυτοκράτορος Διοκλητιανού (284 – 305 μ.Χ.). Από νεαρή ηλικία διακρινόταν για τον ένθεο ζήλο, την κλίση του για την μελέτη των Αγίων Γραφών και την ευσπλαχνία προς όσους έπασχαν και στερούνταν. […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

Ο Όσιος Ονήσιμος καταγόταν από το χωριό Καρύνη κοντά στην Καισάρεια της Παλαιστίνης. Ανατράφηκε από γονείς ευσεβείς και φιλόθεους και ήκμασε στα χρόνια του αυτοκράτορος Διοκλητιανού (284 – 305 μ.Χ.). Από νεαρή ηλικία διακρινόταν για τον ένθεο ζήλο, την κλίση του για την μελέτη των Αγίων Γραφών και την ευσπλαχνία προς όσους έπασχαν και στερούνταν.

Επειδή έρρεπε προς τον μοναχικό βίο, νεαρός ακόμη, εγκατέλειψε τα εγκόσμια και κατέφυγε σε κάποια μονή κοντά στην Έφεσο, όπου εκάρη μοναχός. Για τις αρετές και τον θερμό του ζήλο για την χριστιανική πίστη, γρήγορα έγινε γνωστός στην περιοχή, πολλοί δε προσέφυγαν σε αυτόν ζητώντας συμβουλές και ψυχολογική ενίσχυση.

Όταν, κατά τους διωγμούς των Χριστιανών επί Διοκλητιανού, οι μονές διαλύθησαν και οι μοναχοί διασκορπίσθηκαν, ο Ονήσιμος επανήλθε στην πατρίδα του, και μετά από ολιγόχρονη παραμονή κοντά στους γονείς του, ανεχώρησε και πάλι στην Μαγνησία, όπου ίδρυσε μοναχική αδελφότητα. Εκεί διήλθε ασκητεύοντας τον υπόλοιπο βίο του και κοιμήθηκε με ειρήνη.

πηγή: synaxarion.gr