Αγιολόγιο - Βίοι Αγίων

Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία τα αδέλφια

Σήμερα 10 Οκτωβρίου εορτάζεται η μνήμη των Αγίων Ευλάμπιου και Ευλαμπίας που πέθαναν το 310 μ.Χ. και τιμούνται ως χριστιανοί μάρτυρες του 3ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν αδέλφια και ιθαγενείς της Νικομήδειας όπου μαρτύρησαν επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ευλάμπιος συνελήφθη από τις ρωμαϊκές αρχές κατά τη διάρκεια μιας […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

Σήμερα 10 Οκτωβρίου εορτάζεται η μνήμη των Αγίων Ευλάμπιου και Ευλαμπίας που πέθαναν το 310 μ.Χ. και τιμούνται ως χριστιανοί μάρτυρες του 3ου αιώνα.

Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν αδέλφια και ιθαγενείς της Νικομήδειας όπου μαρτύρησαν επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ευλάμπιος συνελήφθη από τις ρωμαϊκές αρχές κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας αγοράς προμηθειών για χριστιανούς που κρύβονταν σε σπηλιές στα περίχωρα της Νικομήδειας. Αφού μαστιγώθηκε, η αδερφή του Ευλαμπία συνελήφθη και αυτή όταν βγηκε από το πλήθος για να τον αγκαλιάσει και να τον παρηγορήσει.

Ο Ευλάμπιος και η Ευλαμπία εκτελέστηκαν την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, διακόσιοι στρατιώτες, συγκινημένοι από το θάρρος των δύο αδελφών, ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό και μαρτύρησαν οι ίδιοι.

πηγή: wikipedia.org