Πατερικός Λόγος

Άγιος Αμφιλόχιος: Ο Θεός αυτούς οι οποίοι βλασφημούν τον Υιό Του τους αποστρέφεται

Εξ αφορμής του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Αμφιλοχίου Επισκόπου Ικονίου ας δούμε, πως κατόρθωσε ο Άγιος, να πείσει τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο, να καταπολεμήσει την αίρεση του Αρείου, ο οποίος δίδασκε οτι ο Χριστός δεν είναι Θεός, όπως σήμερα οι Χιλιαστές Μάρτυρες του Ιεχωβά. Όταν ο Άγιος Αμφιλόχιος έφτασε στα ανάκτορα, χαιρέτισε τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

Εξ αφορμής του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Αμφιλοχίου Επισκόπου Ικονίου ας δούμε, πως κατόρθωσε ο Άγιος, να πείσει τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο, να καταπολεμήσει την αίρεση του Αρείου, ο οποίος δίδασκε οτι ο Χριστός δεν είναι Θεός, όπως σήμερα οι Χιλιαστές Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Όταν ο Άγιος Αμφιλόχιος έφτασε στα ανάκτορα, χαιρέτισε τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο τον Μέγα με σεβασμό αποδίδοντας την δέουσα τιμή, τον Αρκάδιο όμως τον υιό του τον περιφρόνησε.

Τότε ο Μέγας Θεοδόσιος θύμωσε και σε αυστηρό τόνο του υπέδειξε την παράλειψη λέγοντας: «Όταν δεν χαιρετάς τον γιό μου, είναι σαν να υβρίζεις εμένα!».

Κι ο άγιος Αμφιλόχιος αποκρίθηκε: “Όπως εσύ Βασιλεύ στενοχωριέσαι και στρέφεσαι εναντίον μου, κατά τον ίδιο τρόπο να ξέρεις ότι κι ο Θεός, αυτούς οι οποίοι βλασφημούν τον Υιό Του, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τους αποστρέφεται.

Και τότε ο Μέγας Θεοδόσιος αντιλήφθηκε την βλασφημία των Αρειανών κι έλαβε μέτρα εναντίον τους, στηρίζοντας έκτοτε την Ορθόδοξη Πίστη.