Πατερικός Λόγος

Γέροντας Νήφων: Είναι αγάπη ο Χριστός, αλλά το ότι είναι και δικαιοσύνη; Το ξεχνάμε αυτό

Φτάσαμε στις Άγιες αυτές ημέρες, που η Εκκλησία μας, μάς προετοιμάζει να εισέλθουμε εις το στάδιον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Το ευλογημένο αυτό στάδιο της αγωνιστικής αυτής περιόδου, της εντονοτέρας προσευχής και μετανοίας. Αυτή την περίοδο μας ετοιμάζει η Εκκλησία μας για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας περισσότερο, να αντέξουν τον υπόλοιπο χρόνο. Και […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

Φτάσαμε στις Άγιες αυτές ημέρες, που η Εκκλησία μας, μάς προετοιμάζει να εισέλθουμε εις το στάδιον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Το ευλογημένο αυτό στάδιο της αγωνιστικής αυτής περιόδου, της εντονοτέρας προσευχής και μετανοίας.

Αυτή την περίοδο μας ετοιμάζει η Εκκλησία μας για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας περισσότερο, να αντέξουν τον υπόλοιπο χρόνο. Και βλέπετε ότι ο χρόνος, στις μέρες που ζούμε είναι χρόνος δύσκολος. Χρόνος ξηρασίας και φέτος είναι και χρόνος ξηρασίας υλικής και περισσότερο χρόνος ξηρασίας πνευματικής.

Πρέπει ο καθένας να κοιτάξουμε τον εαυτό μας. Και το κυριότερο να μην σκανδαλίσουμε τον αδελφό μας. Ακούσατε τον Απόστολο, ο οποίος μας είπε ότι «μπορεί εγώ να είμαι δυνατός», λέει ο Απόστολος Παύλος. «Και να πηγαίνω και να τρώγω ό,τι θέλω».

Τότε ήταν τα λεγόμενα ειδωλόθυτα, τα οποία θυσίαζαν οι ειδωλολάτρες και μετά έτρωγαν αυτά τα ζώα τα θυσιαζόμενα. Αλλά απαγορευόταν για τους Χριστιανούς, γιατί ήταν θυσίες των ειδώλων. Και ο Απόστολος Παύλος λέγει «μα εγώ δεν πιστεύω σε αυτά, ούτε τρώω κρέατα τα οποία νομίζω ότι λερώθηκαν, Εγώ πιστεύω στον Θεό και τίποτα δεν κολλάει πάνω μου, οτι πιστεύω στα είδωλα και γι αυτό τρώω. Όμως αν με δει ένας αδελφός μου ασθενής στη συνείδηση, θα νομίσει ότι εγώ παραδέχομαι τα είδωλα και τρώω ειδωλόθυτα. Και θα το κάνει και αυτός. Δεν το κάνει όπως το κάνω εγώ. Είναι ασθενής η συνείδησή του και θα τον σκανδαλίσω.

Και γι αυτό λέει «ου μη φάγω κρέας εις τον αιώνα, ίνα μη τον αδελφόν μου, σκανδαλίσω».

Είδατε πόσο λεπτόν πράγμα είναι η συνείδηση; Και πόσο πρέπει να προσέχουμε να μη σκανδαλίσουμε τον αδελφό μας; Και να λέμε «τι με ενδιαφέρει εμένα; Δεν με ενδιαφέρει τι σκέφτεται αυτός. Ας σκέφτεται καλά. Εγώ δεν το κάνω πονηρά».

Δεν εννοεί έτσι ο Απόστολος. Να μη σκανδαλίσω τον αδελφό μου λέει. Και λέει το Ευαγγέλιο, καλύτερα να βάλεις μυλόπετρα στο λαιμό σου και να πέσεις στη θάλασσα παρά να σκανδαλίσεις έναν από τους αδελφούς σου.

Την περασμένη Κυριακή μας παρουσίασε το Ευαγγέλιο την παραβολή του Ασώτου Υιού. Τη μεγάλη αγάπη του πατέρα προς τα παιδία του. Προς εμάς όλους τους αμαρτωλούς, που μας περιμένουν με την αγκαλιά ανοιχτή να επιστρέψουμε. Να επιστρέψουμε όμως μετανοούντες, όχι να επιστρέψουμε με παρρησία οι αμαρτάνοντες. Να μιμηθούμε τον Τελώνη και να μιμηθούμε τον Άσωτο οι οποίο με πολλή ταπείνωση επανήλθαν και ο ένας έλεγε «ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ», ο άλλος έλεγε «δεν είμαι άξιος να ονομαστώ υιός σου».

Σήμερα υπάρχει μία μόδα να παρουσιάζουμε πολύ έντονα και να λέμε ότι «ο Χριστός είναι Αγάπη. Τι είναι αυτά που μας λέτε εσείς». Όντως, είναι αγάπη ο Χριστός, αλλά το ένα σκέλος βλέπουμε; Το ότι είναι και δικαιοσύνη; Το ξεχνάμε αυτό;

Για να μην το ξεχνάμε λοιπόν αυτό, έρχεται σήμερα η Εκκλησία μας και μας παρουσιάζει το γεγονός της μελλούσης κρίσεως.

Και έρχεται ο Χριστός μας ο ίδιος να μας διηγηθεί πώς θα γίνει αυτό το πράγμα.

Κήρυγμα του Γέροντος Νήφωνος την Κυριακή της Απόκρεω 10-3-24

 

TAGS