Αρθρογραφία

Γέροντας Νήφων: Κύριε πρωθυπουργέ γιατί να μην επιτρέπονται οι μεμονωμένες προσκυνηματικές επισκέψεις στις μονές

Επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον Ηγούμενο της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Αγίου Νεκταρίου, Γέροντα Νήφων, για την απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας, ακόμα και κεκλεισμένων των θυρών. «Τόσο εγώ και η Αδελφότητά μου, όσο και όλοι αυτοί ως συνειδητά μέλη τής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και ως Έλληνες πολίτες, αισθανόμαστε αδικημένοι.

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ
Γέροντας Νήφων
Γέροντας Νήφων

Επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον Ηγούμενο της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Αγίου Νεκταρίου, Γέροντα Νήφων, για την απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας, ακόμα και κεκλεισμένων των θυρών.

«Τόσο εγώ και η Αδελφότητά μου, όσο και όλοι αυτοί ως συνειδητά μέλη τής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και ως Έλληνες πολίτες, αισθανόμαστε αδικημένοι δια την στέρηση τής στοιχειώδους ελευθερίας εκτέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων μας. Αναφέρομαι ειδικά στη δυνατότητα επιτέλεσης των Ιερών Ακολουθιών και ιδιαιτέρως της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας», σημειώνει στην επιστολή του ο Γέροντας.

«Για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν υπάρχει μεγαλύτερο γεγονός στον κόσμο από τη Θεία Λειτουργία. Δια τούτο γεννώνται εύλογα ερωτήματα από το γεγονός ότι επιτρέπεται ή κατ’ εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών για σωματική άσκηση, για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου κ.λ.π., καθώς και η πρόσβαση, έστω και με περιορισμούς, σε καταστήματα τροφίμων, καταστήματα κατοικίδιων, φαρμακεία, μετρό και απαγορεύεται, για πρώτη φορά στην ιστορία τής Ελλάδας, ή τέλεση τής Θείας Λειτουργίας», αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής του στον πρωθυπουργό ο Ηγούμενος της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Αγίου Νεκταρίου.

«Είναι κατανοητή η απαγόρευση, το να μη δέχονται οι Μονές το κοινό και τούς πιστούς σε οργανωμένες ομαδικές επισκέψεις. Γιατί να μην επιτρέπονται όμως οι “μεμονωμένες προσκυνηματικές ατομικές επισκέψεις” των Χριστιανών στις Μονές, τη στιγμή που δεν απαγορεύονται σε τόσους άλλους χώρους, στις δύσκολες αυτές στιγμές πού περνάει ο λαός μας;», διερωτάται ο Γέροντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στις κρίσιμες αυτές στιγμές πού περνάει ή Πατρίδα μας, τόσο στο θέμα τής πανδημίας όσο και στο εθνικό, αισθάνομαι επιτακτική την ανάγκη να απευθυνθώ στο πρόσωπό Σας, ως του κατ’ εξοχήν υπευθύνου για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων αυτών καταστάσεων.

Θα ήθελα πρώτον να Σάς ευχαριστήσω δια τον αγώνα πού εσείς και οι συνεργάτες Σας καθημερινά επιτελείτε δια την προστασία των Ελλήνων πολιτών. Σε αυτή Σας την προσπάθεια να είστε βέβαιος ότι είμαστε και εμείς δίπλα Σας με τις πτωχές προσευχές μας.

Ως Ηγούμενος τής Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Γλυφάδας γίνομαι κοινωνός τής θλίψεως και της αγωνίας πολλών συνανθρώπων μας, οι οποίοι είτε εξομολογούνται στην αναξιότητα μου είτε είναι προσκυνητές τής Μονής μας, αλλά και πλήθος συμπατριωτών μας οι οποίοι επικοινωνούν μαζί μας. Τόσο εγώ και ή Αδελφότητα μου, όσο και όλοι αυτοί ως συνειδητά μέλη τής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και ως Έλληνες πολίτες, αισθανόμαστε αδικημένοι δια την στέρηση τής στοιχειώδους ελευθερίας εκτέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων μας. Αναφέρομαι ειδικά στη δυνατότητα επιτέλεσης των Ιερών Ακολουθιών και ιδιαιτέρως τής τέλεσης τής Θείας Λειτουργίας.

Για εμάς τούς Ορθοδόξους Χριστιανούς, Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν υπάρχει μεγαλύτερο γεγονός στον κόσμο από τη Θεία Λειτουργία. Δία τούτο γεννώνται εύλογα ερωτήματα από το γεγονός ότι επιτρέπεται ή κατ’ εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών για σωματική άσκηση, για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου κ.λ.π., καθώς και η πρόσβαση, έστω και με περιορισμούς, σε καταστήματα τροφίμων, καταστήματα κατοικίδιων, φαρμακεία, μετρό και απαγορεύεται, για πρώτη φορά στην ιστορία τής Ελλάδας, ή τέλεση τής Θείας Λειτουργίας. Κατανοούμε τον κίνδυνο από τον συνωστισμό των ανθρώπων για τη μετάδοση του ιού, αλλά αδυνατούμε να κατανοήσουμε την απαγόρευση τής Θείας Λειτουργίας, ακόμη και κεκλεισμένων των θυρών.

Δηλαδή οι άνθρωποι πού έρχονται σε επαφή μεταξύ τους στα ταμεία των καταστημάτων δεν διατρέχουν κίνδυνο, ενώ αντιθέτως διατρέχουν στους Ιερούς Ναούς κατά την τέλεση τής Θείας Λειτουργίας, παρόντων μάλιστα τριών-τεσσάρων ατόμων πού εκ των πραγμάτων θα είναι σε απόσταση μεταξύ τους;

Πώς στην Κύπρο και σε άλλα κράτη ακόμη και μη χριστιανικά είναι επιτρεπτή ή Θεία Λειτουργία και όχι στην Ορθόδοξη Ελλάδα; Με απορία διαβάσαμε στο ΦΕΚ της Κυβερνήσεως ότι «επιτρέπεται ή συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» και απαγορεύεται ή επιτέλεση των πνευματικών λειτουργιών. Δηλαδή, τούς κληρικούς τούς δεχόμαστε σαν διοικητικούς υπαλλήλους πού θα έρχονται σε επαφή με αρκετό κόσμο για την επιτέλεση των διοικητικών λειτουργιών και τούς απορρίπτουμε ως λειτουργούς των Μυστηρίων με την απαγόρευση τής τελέσεως τής Θείας Λειτουργίας; Δηλαδή, στο ναό επιτρέπεται να πηγαίνουν ως γραμματείς αλλά όχι ως Ιερείς!

Εύλογα ερωτήματα επίσης γεννώνται από την απαγόρευση των Θείων Λειτουργιών και στις Ιερές Μονές, πού με την διυπουργική απόφαση παραμένουν κλειστές. Σε ποιόν θα μεταδώσουν την ασθένεια όταν επιτελούν τη Θεία Λειτουργία, εφόσον κανείς δεν εισέρχεται;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Για εμάς τούς μοναχούς είναι ευεργεσία το κλείσιμο των Μονών, υπό την έννοια τής ησυχίας και τής αφοσιώσεως μας στα πνευματικά μας καθήκοντα. Χωρίς όμως τη Θεία Λειτουργία είμαστε όπως οι ασθενούντες από τον κορονοϊό χωρίς μάσκα οξυγόνου. Από την άλλη πλευρά όμως, τα Μοναστήρια ήταν πάντοτε τόπος παρηγοριάς, ψυχικής καθάρσεως, μέσω του Μυστηρίου τής Εξομολογήσεως και, ως εκ τούτου, αναπαύσεως των ψυχών των χιλιάδων ευλαβών προσκυνητών πού καθημερινά τα επισκεπτόντουσαν. Είναι κατανοητή ή απαγόρευση, το να μη δέχονται οι Μονές το κοινό και τούς πιστούς σε οργανωμένες ομαδικές επισκέψεις. Γιατί να μην επιτρέπονται όμως οι «μεμονωμένες προσκυνηματικές ατομικές επισκέψεις» των Χριστιανών στις Μονές, τη στιγμή που δεν απαγορεύονται σε τόσους άλλους χώρους, στις δύσκολες αυτές στιγμές πού περνάει ό λαός μας;

Εμείς, κύριε Πρωθυπουργέ, είμαστε αποδέκτες πολλών προβλημάτων τα όποια δημιουργούνται εντός των οικογενειών με τον ξαφνικό και αναπόφευκτο περιορισμό. Ή κατάσταση αυτή προκαλεί εντονότερη ανάγκη σε πολλούς αδελφούς μας να καταφύγουν στο Μυστήριο τής Εξομολογήσεως, το οποίο γίνεται ατομικά και όχι ομαδικά, προς κάθαρση και παρηγοριά των Ψυχών τους, πράγμα το οποίο στερούνται.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Τα όσα αναφέραμε πιο πάνω είναι έκφραση του πόνου και τής θλίψεως μας δια την στέρηση του βασικού δικαιώματος τής θρησκευτικής ελευθερίας, με την απαγόρευση τής τελέσεως και τής συμμετοχής στα Μυστήρια τής πίστεώς μας, και ιδιαιτέρως τής Εξομολογήσεως και τής Θείας Ευχαριστίας.

Ευχόμαστε σύντομα ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, Του οποίου τη σταυρική θυσία και την Ανάσταση θα εορτάσουμε, να συντομεύσει τον χρόνο τής παγκοσμίου δοκιμασίας.

Με πολλές ευχές και τιμή προς το πρόσωπό Σας

Ο ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ
Άρχιμ. ΝΗΦΩΝ και οι συν εμοί εν Χριστω αδελφοί