Αγιολόγιο - Βίοι Αγίων

Η Αγία Γοργονία αδελφή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

Η Αγία Γοργονία, ήταν νεότερη αδελφή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και κόρη της ευσεβούς Νόννας και του Επισκόπου Ναζιανζού Γρηγορίου. Αναδείχθηκε δε, ισάξια σε αρετή και αγιότητα βίου και με τους άλλους αδελφούς της. Διακρίθηκε για την οξύνοιά της, την προσήλωσή της στο θέλημα του Θεού και την ταπείνωσή της. Νυμφεύθηκε τον Αλύπιο και […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

Η Αγία Γοργονία, ήταν νεότερη αδελφή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και κόρη της ευσεβούς Νόννας και του Επισκόπου Ναζιανζού Γρηγορίου. Αναδείχθηκε δε, ισάξια σε αρετή και αγιότητα βίου και με τους άλλους αδελφούς της. Διακρίθηκε για την οξύνοιά της, την προσήλωσή της στο θέλημα του Θεού και την ταπείνωσή της. Νυμφεύθηκε τον Αλύπιο και απέκτησε πέντε τέκνα, δύο αγόρια, τα οποία αφιερώθηκαν στον Θεό, και τρεις θυγατέρες, την Αλυπιανή, την Ευγενία και τη Νόννα.

Η ευσεβής Γοργονία προσβλήθηκε από σοβαρή ασθένεια και παρά τις φροντίδες των θεραπόντων ιατρών έφθασε μέχρι το θάνατο. Ξαφνικά, όμως, με θεία επέμβαση, θεραπεύθηκε, μετά από θερμότατη προσευχή της ιδίας στο ναό.

Η Αγία Γοργονία κοιμήθηκε οσίως το έτος 370 μ.Χ., σε ηλικία 38 ετών.

πηγή: synaxarion.gr