Αρθρογραφία

Η κρύπτη του Αγίου Δημητρίου

Η είσοδος της κρύπτης βρίσκεται δίπλα από τον δεξιό πεσσό του ιερού βήματος του ναού του Αγίου Δημητρίου και οδηγεί στο χώρο εκείνο που σύμφωνα με την παράδοση φυλακίσθηκε, μαρτύρησε και τάφηκε ο Άγιος Δημήτριος. Πρόκειται για το ανατολικό τμήμα του μεγάλου ρωμαϊκού λουτρού που βρισκόταν κοντά στην αγορά και το στάδιο για την εξυπηρέτηση […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

Η είσοδος της κρύπτης βρίσκεται δίπλα από τον δεξιό πεσσό του ιερού βήματος του ναού του Αγίου Δημητρίου και οδηγεί στο χώρο εκείνο που σύμφωνα με την παράδοση φυλακίσθηκε, μαρτύρησε και τάφηκε ο Άγιος Δημήτριος.

Πρόκειται για το ανατολικό τμήμα του μεγάλου ρωμαϊκού λουτρού που βρισκόταν κοντά στην αγορά και το στάδιο για την εξυπηρέτηση των αθλητών.

Μετά τον μαρτυρικό θάνατό του αγίου η λατρεία διαμορφώθηκε με τη δημιουργία του μικρού ναού πάνω στον τάφο του και μετά τον 5ο αι. και την ίδρυση του μεγάλου ναού το ισόγειο διαμέρισμα των λουτρών ενσωματώθηκε ως χώρος του Μαρτυρίου και η Κρύπτη.

Αρχικά στην Κρύπτη υπήρχε το αγίασμα του Αγίου και μετά τον 10 αιώνα το άγιο μύρο που έδωσε και το προσωνύμιο Μυροβλύτης. Το μύρο έρρεε από αγωγούς πού ξεκινούσαν από το πηγάδι ,που σώζεται μέχρι σήμερα, και το κιβώριο καταλήγοντας στη μαρμάρινη φιάλη.