Πατερικός Λόγος

Η πρώτη προφητική εξαγγελία της Ενανθρώπησης του Θεού

Στον 15ο στίχο του 3ου κεφ. της Γενέσεως, ο Θεός επιτιμά τον διάβολο, επειδή παρέσυρε τους Πρωτοπλάστους Αδάμ και Εύα στην αμαρτία. Ανάμεσα στα άλλα του λέει, πως Εκείνος που θα προέλθει απο τη γυναίκα θα συντρίψει το κεφάλι του, ενώ το φίδι απλά θα δαγκώσει τη φτέρνα Του. Ο Θεός δεν μιλάει για απόγονο […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

Στον 15ο στίχο του 3ου κεφ. της Γενέσεως, ο Θεός επιτιμά τον διάβολο, επειδή παρέσυρε τους Πρωτοπλάστους Αδάμ και Εύα στην αμαρτία. Ανάμεσα στα άλλα του λέει, πως Εκείνος που θα προέλθει απο τη γυναίκα θα συντρίψει το κεφάλι του, ενώ το φίδι απλά θα δαγκώσει τη φτέρνα Του.

Ο Θεός δεν μιλάει για απόγονο του ανθρώπου ή του άνδρα και της γυναίκας, αλλά αναφέρεται μόνο σε απόγονο της γυναίκας.

Μάλιστα χρησιμοποιεί την λέξη σπέρμα της γυναίκας για να δηλώσει μεν την ανθρώπινη γέννηση, αλλά να επισημάνει κιόλας τον υπερφυσικό της χαρακτήρα, αφού δεν ομιλεί για συμμετοχή άνδρα.

Πρόκειται για την πρώτη προφητική εξαγγελία της Ενανθρώπησης του Θεού μόνο απο γυναίκα, χωρίς την συμμετοχή του άνδρα, η οποία ονομάζεται “Πρωτευαγγέλιο”(δηλ. το πρώτο χαρούμενο άγγελμα) κι εκπληρώθηκε κατά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ Της είπε: “Πνεύμα Άγιο θα έρθει πάνω σου και δύναμη Υψίστου θα σε επισκιάσει. Γι’ αυτό και το άγιο που θα γεννηθεί θα κληθεί Υιός Θεού” (βλ. Λουκ. α’ 35).