Αγιολόγιο - Βίοι Αγίων

Ο Όσιος Λουκάς ο Νέος Στυλίτης

Σήμερα 11 Δεκεμβρίου εορτάζει ο Όσιος Λουκάς ο Νέος Στυλίτης. Έζησε στα μέσα του 10ου αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από τη Μ. Ασία. Οι γονείς του, Χριστόφορος και Καλή, τον ανέθρεψαν σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου. Υπηρέτησε σαν στρατιώτης και όχι μόνο διατήρησε την αγνότητά του, αλλά και επηρέαζε προς το καλό νεαρούς συστρατιώτες […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

Σήμερα 11 Δεκεμβρίου εορτάζει ο Όσιος Λουκάς ο Νέος Στυλίτης.

Έζησε στα μέσα του 10ου αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από τη Μ. Ασία. Οι γονείς του, Χριστόφορος και Καλή, τον ανέθρεψαν σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου.

Υπηρέτησε σαν στρατιώτης και όχι μόνο διατήρησε την αγνότητά του, αλλά και επηρέαζε προς το καλό νεαρούς συστρατιώτες του, που είχαν ροπή στη διαφθορά.

Αργότερα ο Λουκάς έγινε ιερέας και αφιερώθηκε στον φωτισμό των ψυχών της ενορίας του. Κατόπιν ανέβηκε ασκούμενος στον Όλυμπο, από εκεί στην Κωνσταντινούπολη και έπειτα στην Χαλκηδόνα, όπου έστησε την καλύβα του πάνω σ’ έναν στύλο.

Από το νέο του ασκητικό ορμητήριο, πήγαινε σε διάφορα μέρη και κήρυττε τον λόγο του Θεού και έκανε πολλά θαύματα. Πάνω στον στύλο αυτό ο Λουκάς, πέρασε 45 ολόκληρα χρόνια και απεβίωσε με θαυμαστή πνευματική λαμπρότητα.

πηγή: synaxarion.gr