Πατερικός Λόγος

Γέροντας Νήφων: Άνοιξε το στάδιο των αρετών – Όποιοι θέλετε να αγωνιστείτε ελάτε

Άνοιξε αδελφοί μου το στάδιο των αρετών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και «οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε», όποιοι θέλετε να αγωνιστείτε ελάτε. Να εισέλθουμε μέσα σε αυτό το στάδιο. Όχι το στάδιο αυτό που αγωνίζονται οι αθλητές, αλλά το στάδιο των αρετών. Βλέπετε δεν είναι μόνο το στάδιο των νηστειών, αλλά είναι το στάδιο των […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

Άνοιξε αδελφοί μου το στάδιο των αρετών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και «οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε», όποιοι θέλετε να αγωνιστείτε ελάτε. Να εισέλθουμε μέσα σε αυτό το στάδιο. Όχι το στάδιο αυτό που αγωνίζονται οι αθλητές, αλλά το στάδιο των αρετών. Βλέπετε δεν είναι μόνο το στάδιο των νηστειών, αλλά είναι το στάδιο των αρετών. Αυτό το στάδιο ανοίγει και όποιος θέλει να εισέλθει είναι ανοιχτές οι πόρτες. Δεν πληρώνεις, όπως πας στο στάδιο για να δεις τον ποδοσφαιρικό αγώνα. Είναι ανοιχτές οι πόρτες εδώ, να εισέλθει όποιος θέλει να αγωνιστεί. Όχι να καθίσει στις κερκίδες, να είναι μέσα στο στάδιο. Γιατί εκείνος θα στεφανωθεί.

«Αναζωσάμενοι τον καλόν της νηστείας αγώνα». Ας πάρουμε πάνω μας και ας ζωστούμε τον καλόν αγώνα της νηστείας. Διότι αυτοί που «νομίμως αθλούντες, δικαίως στεφανούνται». Αυτοί που θα κάνουν νόμιμον άθληση, μόνο αυτοί θα στεφανωθούν. Εκείνοι που κάνουν δικά τους πράγματα και εφευρίσκουν δικούς τους τρόπους για να νηστέψουν και έχουν λογισμούς τους οποίους πιστεύουν και νομίζουν ότι με τον δικό τους τρόπο θα αγωνιστούν, αυτοί δεν θα στεφανωθούν.

Μπορεί να νομίζουμε ότι νηστεύουμε και αθλούμαστε και όμως να μείνουμε αστεφάνωτοι. Δηλαδή αν δεν μετανοούμε σωστά, εάν δεν εξομολογούμεθα σωστά, εάν δεν νηστεύουμε σωστά, εάν δεν πράττουμε και τις υπόλοιπες εντολές του Χριστού μας, δηλαδή να τον αγαπούμε εξ όλης της καρδίας μας, να αγαπούμε τον αδελφό μας όπως τον εαυτό μας, να κάνουμε ελεημοσύνες, να εγκρατευόμεθα από τα πάθη μας, τότε δεν θα στεφανωθούμε, αν νομίζουμε ότι επειδή κόψαμε το κρέας και τα τυριά. Έχει ανθρώπους που για δικές του ιδεολογίες, χορτοφάφους, βίγκαν, δεν τρώνε ποτέ. Δεν είναι για την αγάπη του Χριστού που το κάνουν αυτοί.

Και λέει να αναλάβομεν «την πανοπλίαν του Σταυρού», να οχυρωθούμε, όπως οι στρατιώτες ετοιμάζονται για τον πόλεμο. Βάζουν πανοπλίες, παίρνουν δόρατα, παίρνουν ασπίδες. Να αναλάβουμε και εμείς σαν πανοπλία τη δύναμη του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού, για να αντιμαχόμεθα τον εχθρό μας, σαν τείχος που περιφρουρεί μία πόλη. Να κατέχουμε την Πίστη, την σωστή πίστη, την ορθόδοξον Πίστη. Και σαν θώρακα να έχουμε την προσευχή.

Βλέπετε δεν είναι μόνο η νηστεία. Βλέπετε τι μας λέει το τροπάριο. Έχουμε τον Σταυρό του Χριστού μας, την ορθή πίστη, την προσευχή και περικεφαλαίαν την ελεημοσύνη. Αυτό είναι το στάδιο που ανοίγει σήμερα. Να έχουμε αυτές τις αρετές. Και αντί μαχαίρας, την νηστείαν. Η οποία λέει «εκτέμνει από καρδίας πάσαν κακίαν». Η νηστεία τι κάνει; Είναι σαν το μαχαίρι, που κόβει από την καρδιά μας πάσαν κακίαν.

Όποιος τα κάνει ταύτα «αληθινόν κομίζεται στέφανον, παρά του Παμβασιλέως Χριστού».

Σήμερα βλέπετε στο Ευαγγέλιο μας είπε τρία πράγματα ο Χριστός μας. Διότι ακούσατε πως άρχισε. Άρχισε με τον λόγον «Είπεν ο Κύριος». Δεν είπα εγώ, δεν είπαν οι Απόστολοι, δεν είπε η Παναγία, δεν είπαν οι Όσιοι. Είπεν ο Κύριος. Τι είπεν ο Κύριος. Ότι όποιος δεν συγχωρά τον αδελφό του και κρατά κακία, ούτε Εγώ θα τον συγχωρήσω. Και όποιος συγχωρεί τον εαυτό του θα τον συγχωρήσω και εγώ. Το ένα είναι αυτό που μας είπε. Είναι προϋπόθεσης για τον αγώνα μας. Να συγχωρούμε μέσα από την καρδιά μας, όχι στο στόμα μας, τους αδελφούς μας. Και αυτούς που μας έκαναν κάποιο κακό. Και αυτούς που μας έθλιψαν και αυτούς που μας αδίκησαν. Το δεύτερο που μας λέει, όταν κάνουμε νηστεία, να μην είμαστε σκυθρωποί και να γκρινιάζουμε, «μα τώρα πεινάω, δεν μπορώ χωρίς λίγο τυρί, θέλω λίγο γάλα». Γογγυσμός.

Χάρηκα με ένα παιδί που ήρθε χθες και μου λέει «αισθάνομαι ότι έχουμε πανήγυρη. Γιορτάζουμε μπαίνουμε μέσα στη νηστεία». Βλέπετε; Χαρούμενο αγώνα. Όχι γκρινιάζοντες και να είμαστε σκυθρωποί.

Και το τρίτο που μας λέει, να μην έχουμε την Πίστη μας πάνω στα υλικά αγαθά. Πάνω στους θησαυρούς. Γιατί όπου είναι ο θησαυρός μας εκεί λέει (σ.σ. είναι) και η ψυχή μας. Γι αυτό να μην ελπίζουμε στα υλικά αγαθά τα οποία Εκείνος μας τα δίδει. Και οποιαδήποτε ώρα θέλει μας τα παίρνει.

Γι αυτό πρέπει να έχουμε την πίστη μας όλη εις το πρόσωπον του Χριστού μας.

Τώρα που μπαίνουμε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή αδελφοί μου, όλοι μας, ας προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, ο Χριστός κοιτάζει την προαίρεσή μας. Ας εισέλθουμε στον αγώνα, θα κάνουμε το σταυρό μας, να αρχίσουμε τη νηστεία μας και από τις τροφές και από τα πάθη μας. Και να συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλο.

Κήρυγμα το Γέροντος Νήφωνος την Κυριακή της Τυρινής (17-3-24)