Πατερικός Λόγος

Γέροντας Νήφων: Ταπεινολογία το «ποιοι είμαστε εμείς που θα γίνουμε Άγιοι» – Εντολή του Χριστού το «Άγιοι γίνεσθε»

«Ο σκοπός της υπάρξεώς μας, της ζωής μας, της παρουσίας μας εδώ στη Γη. Ο σκοπός για τον οποίο ο Χριστός από Θεός έγινε άνθρωπος. Ποιος είναι αυτός ο σκοπός; Είναι ο αγιασμός μας. Ίσως να ακούγεται λίγο παράξενο στα αυτιά μας. Ποιοι είμαστε εμείς που θα γίνουμε άγιοι; Αυτό είναι ταπεινολογία, δεν είναι ταπείνωση. […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

«Ο σκοπός της υπάρξεώς μας, της ζωής μας, της παρουσίας μας εδώ στη Γη. Ο σκοπός για τον οποίο ο Χριστός από Θεός έγινε άνθρωπος.

Ποιος είναι αυτός ο σκοπός; Είναι ο αγιασμός μας.

Ίσως να ακούγεται λίγο παράξενο στα αυτιά μας. Ποιοι είμαστε εμείς που θα γίνουμε άγιοι; Αυτό είναι ταπεινολογία, δεν είναι ταπείνωση. Διότι αυτό είναι εντολη του Χριστού μας. «Άγιοι γίνεσθε».

Φυσικά Άγιος είναι μόνο ο Θεός. Αλλά από αγάπη προς τον άνθρωπο, μετά την πτώση, μετά την άρνηση του Θείου Θελήματος που έφερε την φθορά και τον θάνατο μέσα στην ανθρωπότητα, ο Θεός, μη θέλοντας να αφήσει τον διάβολο και την αδυναμία του ανθρώπου να μπουν εμπόδιο στο προαιώνιο σχέδιό του, της σωτηρίας του ανθρώπου, έκανε μία άλλη δημιουργία, ανώτερη της πρώτης. Έκανε τον εαυτό του άνθρωπο, για να σώσει τον άνθρωπο.

Και από τη στιγμή που ο μόνος άγιος Θεός λαμβάνει σάρκα, γίνεται άνθρωπος, δίδει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στον πεπτωκότα και φθαρέντα άνθρωπο, με την πρόσληψη που έκανε ο Θεός στην ανθρώπινη φύση, να γίνεται κατά χάρη Θεός, δηλαδή να γίνεται Άγιος.

Εφόσον μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα ο Χριστός μας, πρέπει να είναι πλέον αυτός ο πόθος μας. Ο σκοπός για τον οποίο βρισκόμαστε σε αυτόν τον κόσμο».

Γέροντας Νήφων