Αγιολόγιο - Βίοι Αγίων

Η Οσία Ολυμπιάδα η Διακόνισσα

Στις 25 Ιουλίου εορτάζει η Οσία Ολυμπιάδα η Διακόνισσα. Η Ολυμπιάδα υπήρξε στα χρόνια των Πατριαρχών Νεκταρίου και Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (395 μ.Χ.). Ο πατέρας της Ακούνδος είχε το αξίωμα του κόμητος. Κατ’ άλλους όμως ονομαζόταν Σέλευκος. Η Ολυμπιάδα είχε μεγάλη σωματική ωραιότητα, ευφυία, παιδεία, και πολλά πλούτη. Παντρεύτηκε τον έπαρχο Κωνσταντινούπολης Νευρίδιο, αλλά […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

Στις 25 Ιουλίου εορτάζει η Οσία Ολυμπιάδα η Διακόνισσα. Η Ολυμπιάδα υπήρξε στα χρόνια των Πατριαρχών Νεκταρίου και Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (395 μ.Χ.). Ο πατέρας της Ακούνδος είχε το αξίωμα του κόμητος. Κατ’ άλλους όμως ονομαζόταν Σέλευκος.

Η Ολυμπιάδα είχε μεγάλη σωματική ωραιότητα, ευφυία, παιδεία, και πολλά πλούτη. Παντρεύτηκε τον έπαρχο Κωνσταντινούπολης Νευρίδιο, αλλά αυτός μετά από λίγο χρόνο πέθανε και έτσι η Ολυμπιάδα έμεινε χήρα σε πολύ μικρή ηλικία. Ο αυτοκράτωρ Θεοδόσιος προσπάθησε να την πείσει να πάρει δεύτερο άνδρα, κάποιο αξιωματούχο Ελπίδιο. Αυτή όμως, τιμώντας την μνήμη του άντρα της και φλεγόμενη από τον πόθο να υπηρετήσει την Εκκλησία με τα πλούτη της, απέρριψε τον δεύτερο γάμο.

Αφοσιώθηκε λοιπόν στον μέγα αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινούπολης Ιωάννη τον Χρυσόστομο και γεμάτη ενθουσιασμό έδωσε στην αρχιεπισκοπή του χιλιάδες χρυσά νομίσματα και κτήματα. Μέσα στην Εκκλησία είχε τον τίτλο της Διακόνισσας. Ίδρυσε μάλιστα και μοναστήρι, κοντά στο ναό της Αγίας Ειρήνης.

Αργότερα, όταν ο Χρυσόστομος εξορίστηκε, η Ολυμπιάδα έπεσε σε βαθύ πένθος. Για να την παρηγορήσει ο μέγας ιεράρχης, της έστειλε αρκετές επιστολές (σώζονται 17).
Πέθανε εξορισμένη στη Νικομήδεια, μόλις 50 ετών, λίγο μετά από το θάνατο του ιερού Χρυσοστόμου.

Απολυτίκιον. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Τον πλούτον σκορπίσασα, τον σον τελίω νοί, Χριστώ ηκολούθησας δι’ εναρέτου ζωής, Οσία πανεύφημε· συ γαρ εφεπομένη, τω σοφώ Χρυσοστόμω, χρύσεον ώφθης σκεύος, της Χριστού Εκκλησίας· διό σε Ολυμπιάς, ο Κύριος εδόξασε.

Κοντάκιον. Ήχος δ’. Επεφάνης σήμερον.
Ευσεβεία λάμψασα και εγκρατεία, τον Θεόν εδόξασας, έργοις και τρόποις ιεροίς, Ολυμπιάς αεισέβαστε· διό της δόξης της άνω ηξίωσαι.

Μεγαλυνάρια.
Χαίροις η Οσία Ολυμπιάς, εναρέτων έργων, υποτύπωσις αληθής· χαίροις η των άθλων, και της αγίας δόξης, τω θείω Χρυσοστόμω συγκοινωνήσασα.

πηγή: synaxarion.gr