Πατερικός Λόγος

Μητροπολίτης Μελέτιος: Φωνάζει ο Χριστός «πίετε το αίμα μου και πίστει στερεωθήσεσθε»

Ας προσπαθήσομε να εμβαθύνομε λίγο στο νόημα της μεγάλης εορτής, της θεσπίσεως από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό της Θείας Ευχαριστίας, όπου μας παρέδωκε το σώμα Του και το αίμα Του. Θέλοντας να πάρομε ένα μικρό δίδαγμα, στεκόμαστε στα λόγια του τροπαρίου: «Πίετε το αίμα μου και πίστει στερεωθήσεσθε», φώναξε ο Χριστός. Πιέτε το αίμα […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

Ας προσπαθήσομε να εμβαθύνομε λίγο στο νόημα της μεγάλης εορτής, της θεσπίσεως από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό της Θείας Ευχαριστίας, όπου μας παρέδωκε το σώμα Του και το αίμα Του.

Θέλοντας να πάρομε ένα μικρό δίδαγμα, στεκόμαστε στα λόγια του τροπαρίου: «Πίετε το αίμα μου και πίστει στερεωθήσεσθε», φώναξε ο Χριστός. Πιέτε το αίμα μου και θα στερεωθείτε στην πίστη.

Όποιος προσπαθεί να κάνει κάποια μικρή προσπάθεια, να ζήσει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, ξέρει τι μεγάλη σημασία έχει να είναι στερεωμένος στην πίστη. Γιατί άμα δεν έχει στερεά πίστη, εδραία πίστη, όλα διαλύονται. Και δεν έχει το θάρρος, την αποφασιστικότητα, την τόλμη να κάνει τίποτε. Ευρίσκεται σαν ένα φύλλο σαλευόμενο από τον άνεμο. Το πηγαίνει ο αέρας όπου θέλει.

Έτσι και εμάς οι λογισμοί, τα πάθη, οι κακίες και τα προβλήματα του κόσμου μας πηγαίνουν όπου θέλουν. Καμαρώνουμε πως πιστεύουμε στον Χριστό, αλλά δεν πιστεύουμε. Οίηση έχομε, γνώμη έχομε ότι πιστεύομε.

Φωνάζει ο Χριστός «πίετε το αίμα μου και πίστει στερεωθήσεσθε».

Δηλαδή αν θέλετε να αποκτήσετε πίστη πιο εδραία, εδραία, σταθερή πίστη, «πίετε το αίμα μου». Πίνετε όσο πιο συχνά μπορείτε το αίμα μου. Κάνοντας ότι καλύτερο είναι και περνάει από το χέρι σας για να το παίρνετε. Να το τρώτε και να το πίνετε.

Παραξενευόμαστε όταν ακούμε ότι με μια κουταλίτσα, και νάτανε και κουταλίτσα… ας πούμε καλύτερα με μια σταγόνα από το αίμα του Χριστού που ακουμπάει επάνω στο στόμα μας, θα στερεωθούμε στην πίστη.

Η λογική των πιστευόντων είναι να μην πιστεύεις στο μυαλό σου και στα συναισθήματά σου, ούτε στην γνώμη του γείτονα ή του φίλου σου ή του τάχα εξυπνότερου από σένα, που σου λέει για να σε διδάξει δήθεν, την μεγάλη ανοησία και τρέλλα, ότι ο Θεός μπορεί να λέει ψέματα.

+ Μητροπολίτης Μελέτιος