Πατερικός Λόγος

Μητροπολίτης Μελέτιος: Μακάριος ο άνθρωπος που όταν φτάσει ο Χριστός θα τον βρει να περιμένει όπως πρέπει και θα τον πάρει

«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται, εν τω μέσω της νυκτός». Τι σημαίνει αυτό; Εμείς το ξέρομε, ποτέ ο γαμπρός δεν πάει τα μεσάνυχτα στο σπίτι της νύφης για να την πάρει για το γάμο. Και δεν καταλαβαίνουμε τι θέλουν να μας πουν τα λόγια αυτά. Ας θυμηθούμε όμως, ότι οι Εβραίοι, εκείνη την εποχή, είχαν το […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται, εν τω μέσω της νυκτός».

Τι σημαίνει αυτό; Εμείς το ξέρομε, ποτέ ο γαμπρός δεν πάει τα μεσάνυχτα στο σπίτι της νύφης για να την πάρει για το γάμο. Και δεν καταλαβαίνουμε τι θέλουν να μας πουν τα λόγια αυτά.

Ας θυμηθούμε όμως, ότι οι Εβραίοι, εκείνη την εποχή, είχαν το έθιμο, ο γαμπρός να πηγαίνει στο σπίτι της νύφης για να την πάρει τα μεσάνυχτα. Βαθειά νύχτα. Άγνωστη ώρα. Τότε δεν κρατούσε ο καθένας και από ένα ρολογάκι. Φανταζόμαστε λοιπόν την αγωνία με την οποία τον περίμεναν μαζεμένοι όλοι. Οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι και ιδίως η ενδιαφερόμενη νύμφη.

Αν τα σκεφθούμε όλα αυτά, τότε καταλαβαίνουμε πόσο ωραία εικόνα πήρε και χρησιμοποίησε ο Χριστός, για να μας δηλώσει με τι λαχτάρα πρέπει να περιμένουμε εμείς την παρουσία του. Την επίσκεψή του, για να ενωθούμε μαζί του.

Λέγει η Αγία Γραφή, ότι ο Χριστός είναι ο Νυμφίος των ψυχών μας• είναι ο Νυμφίος της Εκκλησίας. Του καθένα μας χωριστά και όλων μαζί.
Ένας γάμος επάνω στη γη μπορεί να είναι επιτυχημένος. Μπορεί και να πέσει έξω. Να μην πάει καλά. Δικαιολογιούνται λοιπόν οι άνθρωποι για την μεγάλη λαχτάρα με την οποία περιμένουν την ώρα του γάμου.

Όμως η επικοινωνία και η ένωση με τον Χριστό είναι πάντοτε ζωή αιώνια. Είναι η αιώνια χαρά και η αιώνια ευτυχία της Βασιλείας του. Γι’ αυτό και λέει το τροπάριο: «Μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα».

Μακάριος ο άνθρωπος που όταν φτάσει ο Χριστός θα τον βρει να περιμένει όπως πρέπει και θα τον πάρει και θα εισέλθουν μαζί στον γάμο της Βασιλείας του. Στην αιώνια ζωή. Στην αιώνια ευτυχία.

+Μητροπολίτης Μελέτιος