Αγιολόγιο - Βίοι Αγίων

Ο Όσιος Λάζαρος ο Θαυματουργός ο Γαλλησιώτης

Σήμερα 7 Νοεμβρίου εορτάζει ο Όσιος Λάζαρος ο Θαυματουργός ο Γαλλησιώτης. Ο Όσιος Λάζαρος ήταν από την Μ. Ασία. Γεννήθηκε τον 11ο αιώνα σ’ ένα χωριό κοντά στη Μαγνησία (προς τον Νέανδρο Ποταμό), από γονείς ευσεβείς, τον Νικήτα και την Ειρήνη. Όταν ακόμα ήταν έξι χρονών, επιδόθηκε στον πνευματικό στίβο μέσα στο μοναστήρι των Ορόβων. […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

Σήμερα 7 Νοεμβρίου εορτάζει ο Όσιος Λάζαρος ο Θαυματουργός ο Γαλλησιώτης.

Ο Όσιος Λάζαρος ήταν από την Μ. Ασία. Γεννήθηκε τον 11ο αιώνα σ’ ένα χωριό κοντά στη Μαγνησία (προς τον Νέανδρο Ποταμό), από γονείς ευσεβείς, τον Νικήτα και την Ειρήνη.

Όταν ακόμα ήταν έξι χρονών, επιδόθηκε στον πνευματικό στίβο μέσα στο μοναστήρι των Ορόβων. Εκεί έμεινε επί πέντε χρόνια διδασκόμενος. Όμως, από θείο ζήλο κινούμενος, θέλησε να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους. Έτσι έφυγε κρυφά από τη Μονή και πήγε στα Ιεροσόλυμα. Μετά την προσκύνηση των εκεί Ιερών, επισκέφθηκε τη μονή του Αγίου Σάββα, όπου κοινοβίασε αφού έγινε μοναχός και κατόπιν ιερέας.

Κατά την επανάσταση των Αράβων, που βεβήλωναν τα ιερά, αναγκάστηκε και έφυγε στην Έφεσο, σ’ ένα έρημο όρος αντίκρυ της πόλης, που ονομαζόταν Γαλλήσιο. Εκεί, στην αρχή μόνος ζούσε σ’ ένα κελί, αλλά αργότερα μαζεύτηκαν γύρω του και άλλοι μοναχοί. Ο δε Μονομάχος Κωνσταντίνος (1042 – 1054), εξόριστος τότε στη Μυτιλήνη, άκουσε για την αγιότητα του Οσίου και έκτισε ωραιότατο ναό της Αναστάσεως στο Γαλλήσιο όρος, και τον προίκισε με πολλά ιερά κειμήλια.

Ο δε Όσιος Λάζαρος, ανήγειρε κοντά στο ναό στυλό, όπου εγκαταστάθηκε στην κορυφή του και ασκήτευε χειμώνα – καλοκαίρι, εκτεθειμένος σε καύσωνες και παγωνιές. Ο Θεός επίσης, έδωσε στον Όσιο Λάζαρο και το χάρισμα να θαυματουργεί.

Έτσι αυστηρά ασκητικά αφού έζησε την ζωή του, πέθανε με αγιότητα σε βαθιά γεράματα (1054).

πηγή: synaxarion.gr