Αγιολόγιο - Βίοι Αγίων

Ο Προφήτης Μαλαχίας

Στις 3 Ιανουαρίου εορτάζει ο Προφήτης Μαλαχίας. Ο προφήτης Μαλαχίας καταγόταν από τη φυλή Λευί και εγεννήθηκε στο Σοφερό μετά την επιστροφή των Ιουδαίων από τη Βαβυλώνια αιχμαλωσία. Έζησε περίς τον 5ο π.Χ. αιώνα, κατά τους χρόνους του Νεεμία, και εργάσθηκε στην Ιερουσαλήμ μετά τον Προφήτη Αγγαίο και τον Ζαχαρία. Αυτό συνάγεται από το γεγονός […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

Στις 3 Ιανουαρίου εορτάζει ο Προφήτης Μαλαχίας.

Ο προφήτης Μαλαχίας καταγόταν από τη φυλή Λευί και εγεννήθηκε στο Σοφερό μετά την επιστροφή των Ιουδαίων από τη Βαβυλώνια αιχμαλωσία. Έζησε περίς τον 5ο π.Χ. αιώνα, κατά τους χρόνους του Νεεμία, και εργάσθηκε στην Ιερουσαλήμ μετά τον Προφήτη Αγγαίο και τον Ζαχαρία. Αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι η ανοικοδόμηση του ναού είχε πλέον αποπερατωθεί και είχαν αρχίσει οι προσφερόμενες θυσίες.

Όντας ακόμη νέος, κατέκτησε την αρετή και διακρινόταν για την θεοσεβή συμπεριφορά και διαγωγή του. Για τον λόγο αυτό έλαβε και την προσωνυμία Μαλαχίας, που στην ελληνική γλώσσα μεταφράζεται «ο άγγελός μου». Κατά παλαιά γνώμη (Ταλμούδ) το όνομα Μαλαχίας είναι ψευδόνυμο του Έσδρα η του Νεεμία η του Μαρδοχαίου. Χρονολογικά υπήρξε ο τελευταίος από τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.

Στο προφητικό του βιβλίο, ο Μαλαχίας, ομιλεί περί της αγάπης του Θεού προς τον λαό Του, μέμφεται την ασεβή διαγωγή του ιερατείου, ομιλεί περί της μελλούσης κρίσεως και προαναγγέλει την προ της ημέρας του Κυρίου προπαρασκευαστική εμφάνιση του Ιωάννου του Προδρόμου.

Αλλά και όσα «εν προφητεία» έλεγε ο Προφήτης Μαλαχίας επιβεβαιώνονταν αμέσως από έναν άγγελο, ο οποίος του τα επαναλάμβανε. Την φωνή δε του αγγέλου την άκουγαν και οι ανάξιοι, ενώ οι άξιοι έβλεπαν και τη μορφή του.

Εκοιμήθηκε με ειρήνη και το τίμιο λείψανό του ενταφιάσθηκε στον αγρό των προγόνων του.

Απολυτίκιο. Ήχος πλ. Α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Αγγελώνυμον κλήσιν πλουτήσας ένδοξε, αγγελομίμητον βίον επολιτεύσω εν γη, Μαλαχία Προφητών το ακροθίνιον· όθεν Αγγέλους εαχηκώς, συλλαλούντας νοερώς, επλήσθης αύλου δόξης, και των μελλόντων την γνώσιν, διατυποίς προς φωτισμόν ημών.

Κοντάκιον. Ήχος γ’. Η Παρθένος σήμερον.
Της σοφίας έμπλεως, της υπερσόφου και θείας, Μαλαχία μέγιστε, συ πεφυκώς ως Προφήτης, άνωθεν, αυτόν τον όντα Θεού σοφίαν, έδειξας, τοις πάσι κάτω αναστραφέντα· διά τούτό σε τιμώμεν, τελούντες πίστει την θείαν μνήμην σου.

Μεγαλυνάριον
Θείας εμφανείας αγγελικής, κατηξιωμένος, ως τω βίω διαπρεπής, ώφθης προσημάντωρ, των ιερών κριμάτων, Προφήτα Μαλαχία, Αγγέλων σύσκηνε.

πηγή: synaxarion.gr