Πατερικός Λόγος

Γέροντας Νήφων: Ποιος μπορεί να φανταστεί τον πόνο και την αγωνία του Αγίου Νεκταρίου

Όλοι ξέρετε λίγο πολύ τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου, όλοι διαβάσατε κατιτίς, αλλά ξέρετε παιδιά μου και αδελφοί μου, αυτά που διαβάζουμε, αυτά που ακούμε είναι ελάχιστα ψήγματα των μεγάλων μορφών των Αγίων και ιδίως του Αγίου Νεκταρίου. Ποιος μπορεί να ξέρει τι έκανε αυτός ο Άγιος μέσα στο κελί του; Ποιος μπορεί να ξέρει […]

Συντάκτης: Ομάδα ΙΜΑΝΓ

Όλοι ξέρετε λίγο πολύ τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου, όλοι διαβάσατε κατιτίς, αλλά ξέρετε παιδιά μου και αδελφοί μου, αυτά που διαβάζουμε, αυτά που ακούμε είναι ελάχιστα ψήγματα των μεγάλων μορφών των Αγίων και ιδίως του Αγίου Νεκταρίου. Ποιος μπορεί να ξέρει τι έκανε αυτός ο Άγιος μέσα στο κελί του; Ποιος μπορεί να ξέρει τι έκανε μέσα στην καρδιά του. Ποιος μπορεί να φανταστεί τον πόνο του, την αγωνία του. Γιατί ξέρετε, ο Άγιος μπορεί να μην έζησε μέσα στις ερήμους, ούτε στο Άγιο Όρος, ούτε στην έρημο του Ιορδάνη, ούτε στη Λαύρα του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα, ούτε μέσα στις σπηλιές δεν έζησε. Αλλά έζησε την μοναξιά της εγκαταλείψεως των πάντων. Είχε περίοδο που δεν τον ήθελε κανείς. Ήταν εντελώς μόνος του, διωγμένος. Δεν το ζήσαμε αυτό. Ή όποιος το έζησε λίγο μπορεί να καταλάβει. Να σκορπίζεις αγάπη, να θυσιάζεσαι και στο τέλος να σε διώχνουν.

Εμείς όλοι μπορεί να περάσουμε στη ζωή μας κάτι περιστασιακό που μερικοί να μη μας θέλουν. Ακόμα και οι γονείς μας πολλές φορές μπορεί να τσακωθούμε ή οι φίλοι μας ή οι αδελφοί μας. Αλλά έχουμε άλλους όμως που μας θέλουν, που μας αγαπούν, που στέκονται στο πλευρό μας. Έχουμε τον πνευματικό μας να πάμε.

Αυτός ο Άγιος επέρασε αυτό το μαρτύριο, γιατί για εμένα είναι και μάρτυρας ο Άγιος Νεκτάριος. Έκανε την άσκησή του σε πλήθος ανθρώπων, χωρίς να έχει κανέναν άνθρωπο δίπλα του. Εζούσε την ερημίαν μέσα στις πόλεις. Και όχι μόνο αυτό, άντε δεν έχεις κανέναν. Και άλλο τραγικότερο, να μη σε θέλουν κιόλας. Να σε συκοφαντούν να σε κατηγορούν.

Θυμάμαι μία επιστολή του παππού μας, του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, που λέει “ξέρεις τι είναι να μην πειράζεις, να σε πειράζουν, να μην ενοχλείς, να σε ενοχλούν, να μην κατακρίνεις, να σε κατακρίνουν, να αγαπάς και να σε μισούν;”.

Είναι εμπειρίες δύσκολες αυτές γι αυτό δεν μπορούμε να εισέλθουμε μέσα στους βίους των Αγίων, όπως αυτοί έζησαν με την χάρη του Θεού ή τον πόνο με τον οποίο προκάλεσαν τη χάρη του Θεού. Ένα φωτεινό αστέρι της Εκκλησίας μας είναι ο Άγιος Νεκτάριος.

Από το κήρυγμα του Γέροντα Νήφωνα στη σύναξη φοιτητών της 5ης Νοεμβρίου 2022